Wethouder Peter Smit (Verkeer) uit Den Haag wil in juni Benk Korthals opvolgen als partijvoorzitter van de VVD.

Smit maakte zijn kandidatuur maandag bekend omdat hij vindt dat de kiezer er bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart recht op heeft te weten dat hij niet terugkeert in het college.

Smit is lijstduwer en gaat nog wel campagne voeren de komende week. Mocht hij met voorkeursstemmen gekozen worden, zal hij ook zitting nemen in de raad.

Smit (1956) is sinds 1998 actief in de Haagse politiek. Hij was gemeenteraadslid, fractievoorzitter en wethouder van Financiën en Openbare Ruimte. Sinds maart 2007 was hij wethouder Verkeer.

Smit is de eerste die zich openlijk kandideert voor het VVD-voorzitterschap, dat sinds mei 2011 vervuld wordt door oud-minister Korthals. Die kondigde onlangs aan het bij één termijn als voorzitter te houden, waardoor de functie in juni vrijkomt.

Lokale afdelingen

Smit wil zich als VVD-voorzitter inzetten voor een betere band tussen de landelijke top en de lokale afdelingen. ''De lokale democratie wordt steeds meer een uitvoeringskantoor van het Rijk en dat ondermijnt het burgerschap. De basis verdient versterking.''

Volgens Smit kan bovendien PvdA-voorzitter Hans Spekman wel een tegenhanger gebruiken. ''Die heeft nu het rijk alleen met zijn rare feestjes. Dat is niet goed voor de VVD.''