Scholieren die hun eindexamen gemiddeld met een acht of hoger halen kunnen straks het predicaat cum laude op hun diploma krijgen. Ook andere bijzonder prestaties komen op hun lijst.

Dat staat maandag in een brief van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) waarin hij zijn plannen om talentvolle scholieren meer uit te dagen, ontvouwt.

Dekker wil onder meer dat leerlingen vakken op een hoger niveau kunnen volgen. Een vmbo'er die bijvoorbeeld goed in taal is, zou dan Nederlands en Engels op havo- of vwo-niveau kunnen afronden.

Dergelijke prestaties moeten vervolgens op het diploma van de scholier worden vermeld, evenals de deelname aan extra activiteiten, wedstrijden of talentprogramma's.

Bollebozen moeten verder vakken eerder af kunnen sluiten als zij daartoe in staat zijn. De tijd die vrijkomt, kunnen ze besteden aan andere uitdagingen. Ze zouden bijvoorbeeld al mee kunnen draaien bij bedrijven.

Verveling

Dekker wil al langer meer uit de beste scholieren halen. In september riep hij leerlingen, ouders, leraren, onderwijsbestuurders, wetenschappers en het bedrijfsleven op met ideeën en initiatieven te komen om het onderwijs aan te pakken.

Uit onderzoek van het ministerie blijkt dat een kwart van alle leerlingen zich vaak of bijna altijd verveelt omdat ze de lesstof te makkelijk vinden. Een zesde van de scholieren presteert onder zijn of haar kunnen.