De gunstige cijfers die het CPB afgelopen week bekend heeft gemaakt over de Nederlandse economie, hebben bij kiezers gezorgd voor een licht herstel van vertrouwen in coalitiepartijen VVD en PvdA.

Dat blijkt uit de nieuwste peiling van Peil.nl, het onderzoeksbureau van Maurice de Hond.

Als nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden, zou de VVD volgens de peiling uitkomen op 21 zetels. Een week geleden stond dat aantal nog op 19 stuks.

Voor de PvdA is er ook een bescheiden winst. De partij van Diederik Samsom stijgt van 13 naar 14 zetels. De VVD en PvdA hebben momenteel in de Tweede Kamer respectievelijk 41 en 38 zetels.

De winsten voor de twee coalitiepartijen gaan ten koste van de PVV, D66 en de ChristenUnie. Alle drie verliezen zij een zetel ten opzichte van de tussenstand van vorige week.

De PVV blijft in de tussenstand wel de grootste partij met 28 zetels in het vooruitzicht als nu verkiezingen zouden worden gehouden. Dat zijn er 13 meer dan de partij van Geert Wilders er momenteel heeft in de Tweede Kamer.

Minder gunstig

Deelnemers aan het onderzoek van Peil.nl werd ook gevraagd naar hun reactie op de cijfers die het CPB afgelopen week publiceerde. Hieruit blijkt dat 56 procent denkt dat het begrotingstekort in 2015 minder snel zal dalen dat het CPB heeft berekend.

43 procent denkt dat de cijfers van het CPB rooskleuriger zijn gemaakt dan zij in werkelijkheid zijn. Vooral kiezers van de PVV, 50Plus en de SP zijn kritisch over de berekeningen. Kiezers van D66 en het CDA twijfelen juist het minst aan de cijfers zoals deze gepubliceerd zijn.

Uit het onderzoek van Peil.nl blijkt verder dat 21 procent van de Nederlanders sinds de publicatie van de cijfers van het CPB positiever is gaan denken over het regeringsbeleid. Bij kiezers van VVD, CDA en D66 ligt dat aantal zelfs rond een derde.