PVV-leider Geert Wilders verwacht dat zijn partij uiteindelijk de grootste van Nederland zal worden en dat andere partijen met hem in een coalitie zullen stappen. Dat zegt hij in een interview met NU.nl.

"Geloof mij, het zijn bijna allemaal machtspartijen. Die zouden hun schoonmoeder nog verkopen om aan de macht te komen", aldus de PVV-leider.

"De kracht van een partij zit ook in zijn omvang en als je groot wordt, wordt heel veel vloeibaar. De PVV zal niet alleen gaan gedogen, maar ook gaan regeren."

Zolang de partij van Wilders geen absolute meerderheid in de Tweede Kamer heeft, zal hij met andere partijen moeten samenwerken, maar na het echec van het kabinet Rutte-I lijkt geen enkele partij daar meer toe bereid.

Wilders zegt geen groot voorstander te zijn van het behalen van een absolute meerderheid, waarbij hij alleen zou mogen regeren. Wel erkent hij dat een systeem waarbij een partij de volle ruimte heeft, zoals in een tweepartijenstelsel, voordelen heeft.

Bekijk een deel van het gesprek:

Verkiezingen

In het interview geeft Wilders verder toe dat voor zijn partij de Europese Verkiezingen in mei belangrijker zijn dan de gemeenteraadsverkiezingen, aangezien hij daar slechts in twee steden (Almere en Den Haag) meedoet.

Wilders noemt het "een fout beeld" dat hij niet in meer steden dan vier jaar geleden zou meedoen om zo de controle op de processen en de mensen te kunnen houden.

"Ik heb me met de lijst in Almere geen seconde bemoeid. In Den Haag iets meer, maar ook nauwelijks. Met de Provinciale Statenfracties heb ik me ook niet bemoeid. Ik zou overspannen zijn als ik dat allemaal in de gaten moet houden. Ik ben met hele andere dingen bezig."

Hij erkent dat eerder de Provinciale Statenverkiezingen, waar de PVV wel overal meedeed, vooral belangrijk waren vanwege het feit dat via de Provinciale Staten de Eerste Kamer wordt gekozen.

Radiodebat

Wilders haalt in het vraaggesprek uit naar het NOS-radiodebat tussen de fractievoorzitters van afgelopen woensdag. Hij zou hier aan meedoen, maar kwam uiteindelijk niet vanwege Kamerverplichtingen. Dit kwam hem op kritiek te staan.

"Ik doe liever een spetterend Kamerdebat dan dat ik met wat neuzelaars van de NOS praat over hondenpoep", stelt hij.

"De seinen in het land staan op rood met de werkloosheid en faillisementen en wij gaan praten over gemeentelijke herindelingen: ze zijn knettergek. Welke Nederlander is daar mee bezig?"

De PVV-leider zegt minder van dergelijke debatten te willen en met minder deelnemers.

Lees hier het hele interview