Het kabinet doet veel te weinig voor de emancipatie van vrouwen, vindt D66. "Het kabinet is veel te laks in haar aanpak."

Dat laat Kamerlid Pia Dijkstra zaterdag weten aan NU.nl.

Dijkstra hekelt dat de VVD en PvdA de afspraak uit het regeerakkoord, om zich actief in te zetten met als doel beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen weg te nemen, tot nu toe niet hebben waargemaakt.

"De door de PvdA aangekondigde initiatiefwet heb ik nog niet gezien", aldus het Kamerlid.

Vrijdag bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat vrouwen gemiddeld 18 procent minder verdienen dan mannen, al verdienen vrouwen tussen de 25 en 30 jaar wel meer dan hun mannelijke leeftijdsgenoten.

Urgentie

"Maar hoe lang hebben we daar wel niet over gedaan?", vraagt Dijkstra zich verontwaardigd af. "Het gaat allemaal veel te langzaam. Ik mis echt het gevoel van urgentie bij het kabinet."

D66 stelt zaterdag in een actieplan voor om bedrijven verplicht te stellen in het jaarverslag een overzicht op te nemen van de beloningsverschillen in het bedrijf. "Dat is voor vrouwen een duidelijk handvat om meer salaris te kunnen eisen."

Sociale partners

Ook wil de partij dat gelijke beloning een vast gespreksonderwerp wordt van sociale partners bij onderhandelingen. Ze roept werkgevers op om vrouwen nu eindelijk echt te zien als gelijkwaardige partners op de arbeidsmarkt.

"Werkgevers hebben vrouwen heel lang minder serieus genomen dan mannen en het logisch gevonden dat mannen meer verdienen. Dit komt doordat verwacht wordt dat vrouwen, na een aantal jaar fulltime te hebben gewerkt, bij gezinsvorming toch een stap terug zullen doen."

Kinderen

Ook het CBS stelt dat het flink oplopende verschil tussen de beloning van mannen en vrouwen na de leeftijd van 30 jaar, te wijten is aan het feit dat vrouwen vaker hun carrière onderbreken of minder uren gaan werken na de komst van kinderen.

Volgens Dijkstra komt het mede door de crisis dat het emancipatievraagstuk is blijven liggen. "Terwijl juist in de crisis blijkt, als mannen hun baan verliezen in bijvoorbeeld de bouw, hoe belangrijk het is dat vrouwen ook een baan hebben met een substantieel inkomen."

Onderdeel van het plan van D66 is daarnaast het onlangs gepresenteerde voorstel om de laagste belastingschijf te verlagen, zodat het voor vrouwen meer loont om te gaan werken ten opzichte van de kosten van de kinderopvang.

Gezondheid

De partij maakt daarnaast een punt van vrouwvriendelijkere gezondheidszorg, zodat vrouwen niet worden gehinderd door hun gezondheid om te werken. Dijkstra stelt dat de gezondheidszorg tot nu toe vooral vóór en dóór mannen is ontwikkeld.

"Maar de verschijnselen om hartinfarcten te herkennen zijn bij vrouwen bijvoorbeeld heel anders bij mannen, waardoor het bij vrouwen nu vaak te laat ontdekt wordt. Het is belangrijk om ziektes vanuit een vrouwelijke invalshoek te behandelen."