De Nederlandse staat heeft een vergoeding toegekend aan één van de zeventien weduwen uit Zuid-Sulawesi die een claim hebben ingediend, omdat hun mannen in de jaren 40 door het Nederlands-Indische leger standrechtelijk zijn geëxecuteerd.

Dat heeft minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer laten weten.

De weduwe krijgt 20.000 euro. Volgens de brief is nog niet duidelijk of de andere weduwen in aanmerking komen voor een schadevergoeding.

De advocaat van de vrouwen is gevraagd om de benodigde informatie te verstrekken voor de claims. "Dat kan spoedige verdere beoordeling en waar mogelijk inwilliging van claims mogelijk maken", aldus Buitenlandse Zaken.

Woest

Advocate Liesbeth Zegveld is woest op Timmermans, zo laat zij vrijdag weten. De vrouwen deden in september een beroep op een regeling die de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie in het leven hadden geroepen. Daarna hebben ze volgens Zegveld vier maanden helemaal niets meer van de overheid gehoord, ondanks nadrukkelijk aandringen.

In januari lieten de hoogbejaarde weduwen weten verontwaardigd te zijn dat ze nog steeds niet hadden vernomen of zij in aanmerking komen voor schadevergoeding. ''Toen vroegen ze bij het ministerie opeens details die ze in eerdere zaken niet vroegen, zoals: herkende u de militairen aan hun uniform'', reageert de advocate. ''Absurd.''

Schandalig

Uiteindelijk zijn de hoogbejaarde weduwen daarom weer naar de rechter gestapt, omdat de tijd voor hen dringt. ''Hierdoor moeten ze weer onnodige kosten maken. Het is echt schandalig'', vindt Zegveld. ''En nu de zaak is aangespannen, komt opeens dit besluit van de minister.''

De ene weduwe krijgt 20.000 euro. Volgens de brief is nog niet duidelijk of de andere weduwen in aanmerking komen voor een schadevergoeding.

Zegveld is gevraagd om de benodigde informatie te verstrekken voor de claims. ''Dat kan spoedige verdere beoordeling en waar mogelijk inwilliging van claims mogelijk maken'', aldus Buitenlandse Zaken.