Op verschillende snelwegen zijn vrijdagmiddag files ontstaan door acties die waren aangekondigd tegen de bezuinigingen van het kabinet.

Dat meldt de ANWB.

Op de A7 tussen Winschoten en de Duitse grens staat een file van acht kilometer achter twee vrachtwagens die langzaam rijden. Dat levert een vertraging van drie kwartier op.

Ook op de A58 bij Goes en Hoogerheide worden files gemeld die waarschijnlijk met de acties te maken hebben, evenals op de A50 tussen Apeldoorn en Arnhem en ten zuiden van Rotterdam op de A29, aldus de ANWB. Op het verkeersplein bij Joure worden rondjes gereden, waardoor het verkeer daar een kwartier vertraging oploopt.

De langste file stond rond 16.00 uur op de A15 tussen Rotterdam en Gorinchem. Daar stond het verkeer vast over een lengte van tien kilometer. Dat was tevens de enige actie op de weg die in de Randstad werd gevoerd. 

De ANWB waarschuwt dat de acties ook op andere wegen voor vertraging kunnen zorgen. Er waren namelijk een kleine veertig acties aangekondigd. "Het is moeilijk te voorspellen of die allemaal doorgaan", laat de ANWB aan NU.nl weten. "Tot dusver lijken acht files veroorzaakt door de actie en dan voornamelijk in het zuiden van het land."

Volgens de ANWB levert het langzaam rijden tot dusver geen gevaarlijke situaties op. "Bij knooppunt Deil, daar waar de A15 de A2 kruist, rijden auto's onder begeleiding van de politie. Daar ondervindt het verkeer in beide richtingen hinder van de actie."

Protest

De langzaamaanacties tussen 15.00 en 16.00 uur zijn deel van een protest dat werd aangekondigd door een organisatie die zich Landelijke Demonstraties 2013 noemt.

Het doel van de acties werd door een woordvoerder donderdag nog omschreven als "het terugdraaien van domme maatregelen waar niemand wat aan heeft", zoals de aanschaf van de JSF, het strafbaar stellen van illegaliteit en aanscherping van de bijstand. 

Een protestactie op het Plein in Den Haag trok vrijdagmiddag enkele tientallen mensen. Op de Dam in Amsterdam, waar eveneens een actie was aangekondigd, was tussen 15.30 uur en 16.00 uur weinig bijzonders te zien.

Initiatiefnemer is de 27-jarige vrachtwagenchauffeur Jerry Agema. Hij maakte donderdag de 'ludieke' acties bekend.  "Het moet een chaos worden, maar het blijft wel ludiek", zegt Agema tegenover Omroep Brabant.

Bekijk de actuele verkeersinformatie

Heeft u foto's van de actie? Upload ze op NUfoto