Minister-president Mark Rutte is ''niet bang'' dat er nu een militair conflict komt met Rusland over de Oekraïense Krim. 

Hij vindt de situatie wel ''buitengewoon zorgelijk'', zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie vrijdag na de ministerraad.

Volgens hem is het Kremlin niet aan het escaleren, maar ook niet aan het de-escaleren. Volgens hem kan er alleen internationaal een oplossing worden gevonden voor de huidige situatie. ''De-escalatie en dialoog'' zijn de twee zaken die nu moeten gebeuren, aldus Rutte.

De EU heeft vanwege de Russische activiteiten op de Krim de gesprekken over de toekenning van visa en handelsakkoorden met Moskou opgeschort.

Opgegeven

Rutte ontkende dat de EU de Krim al heeft opgegeven. ''We beschouwen het referendum als ongrondwettelijk.'' Hij beschouwt de Krim als onderdeel van de ''territoriale integriteit'' van Oekraïne.

Rutte werd ook gevraagd naar uitlatingen van de Amerikaanse oud-minister Hillary Clinton die het optreden van de Russen op de Krim vergeleken heeft met de acties van Adolf Hitler in de jaren 30. ''Onverstandig'', oordeelde Rutte over die vergelijking.

Hij heeft geen spijt van zijn contacten tijdens de Olympische Spelen in Sotsji met Poetin en schaamt zich niet voor het biertje dat koning Willem-Alexander met Poetin dronk. ''Als we alleen bier mogen drinken met mensen die dezelfde standaard hebben als wij, dan wordt het eenzaam.''

De gevolgen van mogelijke Europese economische sancties tegen Rusland zullen voor het herstel van de Nederlandse economie ''beperkt'' zijn, verwacht Rutte. Dergelijke sancties zullen ''wel effect'' hebben, maar zullen ''niet het economische herstel in de knop breken''.

Tegoeden bevriezen

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën liet op zijn beurt na afloop van de ministerraad weten te "verwachten" dat de komende tijd meer verdachte Oekraïense tegoeden worden bevroren. Als blijkt dat het geld uit criminele zaken of corruptie afkomstig is, wordt het in beslag genomen en later aan Oekraïne teruggegeven.

Er is al beslag gelegd op enkele honderden miljoen euro's. Hij wilde het bedrag niet verder preciseren en herhaalde dat het hier om een ''tussenstand'' gaat. De EU heeft de financiële tegoeden van achttien Oekraïners bevroren die Oekraïense staatsfondsen hebben verduisterd.

Samengaan

Donderdag stemde het parlement van de Krim unaniem voor een samengaan met Rusland.

De plaatsvervangende premier van de Krim, Rustam Temurgaliyev, stelde dat de Krim per direct onderdeel is van Rusland: alle Oekraïense militairen zullen worden beschouwd als "bezetters" en moeten zich overgeven of het land verlaten. 

Europese landen hebben vrijdag op een conferentie in het Estlandse Narva plannen op de Krim voor ''een illegaal referendum'' over afscheiding van Oekraïne fel veroordeeld.

De ministers van Buitenlandse Zaken van twaalf landen in het noorden, midden en oosten van Europa willen dat de Europese Unie een waarnemersmissie naar Oekraïne stuurt en stelden dat de grenzen van Oekraïne worden geschonden.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne