GroenLinks Amsterdam neemt afstand van de uitlatingen van het Amsterdamse gemeenteraadslid Fjodor Molenaar, die in een Facebook-bericht dreigt de katten van zijn buren te kruisigen.

Dat bevestigt de woordvoerder van de Amsterdamse fractie van de partij. "We nemen met de meest stellige bewoordingen afstand van de uitlatingen van Molenaar."

In het bericht zegt Molenaar "het zat te zijn" dat de katten van de buren tegen zijn voordeur plassen. "Dit is een laatste waarschuwing", schrijft Molenaar.

Molenaar heeft inmiddels laten weten zelf ook afstand te nemen van zijn  uitspraken. 

"Ik zou een dier nooit iets aandoen, laat staan kruisigen. Ik had meteen spijt en heb de posting direct verwijderd. Ik neem er afstand van", aldus Molenaar.

Op de site van zijn partij legt Molenaar uit dat hij de "domme tekst" drie weken geleden op Facebook had gezet. "Een van mijn buren die een kat heeft reageerde er boos op, en ik heb haar meteen 100 procent gelijk gegeven."

Fractievoorzitter Marieke van Doorninck neemt het Molenaar kwalijk dat hij de post heeft geplaatst. "GroenLinks zet zich al jaren voor dierenwelzijn, tegen bio-industrie en alle andere vormen van dierenmishandeling."

"Het minste wat Fjodor kan doen is een donatie aan de dierenbescherming."

Consequenties

Wat voor consequenties de bedreigingen voor de positie van Molenaar zullen hebben is volgens de woordvoerder nog niet bekend. "Hij is nog drie weken raadslid, dus of dit van invloed zal zijn op die drie weken kan  ik niet zeggen." Over drie weken zijn de gemeenteraadsverkiezingen.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren reageerde geschrokken op Twitter.

Molenaar werd in juni 2013 verkozen tot beste raadslid van Amsterdam. "Ook is hij bereid moderne alternatieven te zoeken om tot een oplossing voor oude problemen te komen", schreef de jury destijds in haar oordeel.

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Bepaal uw politieke voorkeur met onze stemhulp