Veertien woningcorporaties staan momenteel onder verscherpt toezicht van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV).

Dit schrijft minister Stef Blok (Wonen) donderdag aan de Tweede Kamer. Dit betekent dat er zorgen zijn over de financiële gezondheid van deze woningcorporaties.

Ook vorig jaar stonden er al veertien woningcorporaties onder verscherpt toezicht, maar de corporaties op de lijst zijn niet allemaal hetzelfde gebleven.

De vier woningcorporaties Bouwvereniging Onze Woning en Humanitas in Rotterdam, Mitros in Utrecht en Woonstichting De Kempen in Bladel zijn nieuw in de lijst.

Algemene Woningbouwvereninging in Monnickendam, Stadgenoot en Woonstichting de Key in Amsterdam, Laurentius in Breda, Stichting Wooninvest in Leidschedam-Voorburg, Stichting Woningbouw Slochteren, Woonstichting ’t Heem in Tilburg, Woonstichting Goed Wonen en Stichting Zaandams Volkshuisvesting stonden vorig jaar ook al op de lijst. De eerste drie genoemde woningcorporaties staan als sinds 2010 onder verscherpt toezicht.

Herstelplan

De betreffende woningcorporaties hebben een herstelplan ingediend bij het CFV, waarin bijvoorbeeld bezuinigen staan vastgesteld.

Van de lijst gingen Ymere in Amsterdam, Portaal in Baarn, Wooninvesteringsfonds in Zeist, en Wooncorporatie Kennemerhave in Velsen.

Weinig vermogen

Daarnaast zijn er nog eens 30 woningcorporaties die een hele lage vermogenspositie hebben met een solvabiliteit van minder dan 15 procent. De solvabiliteit van een onderneming staat voor de mate waarin de onderneming kan voldoen aan haar financiële verplichtingen. Ook deze corporaties worden door CFV in de gaten gehouden, aldus minister Blok.

"Hoewel een solvabiliteit van minder dan 15 procent laag is, betekent dit nog niet dat deze corporaties ook allemaal een onvoldoende vermogenspositie hebben", aldus Blok.

Grond

Blok gaf daarnaast meer informatie over de grondposities van de woningcorporaties. Door dalende grondprijzen moesten de corporaties gezamenlijk per saldo 313 miljoen euro afschrijven op deze grond.

Omdat ook in eerdere jaren de corporaties al flink hebben moeten afschrijven, is het risico dat corporaties lopen met de grondposities afgenomen, aldus Blok.