De ov-poortjes op NS-stations moeten open blijven. Ook niet-reizigers moeten op de treinstations kunnen komen, zeggen Kamerleden donderdag van PvdA en VVD tegen RTL Nieuws.

De NS wil de poortjes op stations sluiten om zwartrijden tegen te gaan. Als dat gebeurt, kunnen alleen mensen met een ov-chipkaart het station nog betreden.

"Maar als je je oma op de trein wil zetten of van het station wil halen, dan moet je ook gewoon het station op kunnen", zegt PvdA-Kamerlid Duco Hoogland tegen RTL Nieuws.

Bij het NS-station in Woerden zijn de poortjes sinds januari als proef gesloten. Dat leidt volgens VVD-Kamerlid Betty de Boer tot veel problemen.

"Er wonen mensen en ondernemers aan beide zijden van het spoor, dat al een gebied doorsnijdt. Mensen moeten gewoon van de ene naar de andere kant kunnen komen, zonder dat ze per se een ov-chipkaart moeten hebben."

Andere oplossing

De PvdA wil een andere oplossing, waarbij bijvoorbeeld één poortje openblijft of er een NS-medewerker voor mensen zonder chipkaart de poortjes kan openen. De coalitiepartijen kondigen moties aan om het landelijk sluiten van poortjes te voorkomen.

Met ''maatwerk per station'' moet een oplossing worden gevonden voor stations die door ov-poortjes zijn of nog worden afgesloten. Dat zei staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het is een zaak die tussen gemeenten en NS moeten worden opgelost. ''Elk station heeft z'n eigen situatie'' en er zal per locatie moeten worden gekeken welke problemen spelen, aldus de bewindsvrouw. Ze vindt ''lokaal draagvlak'' heel belangrijk in deze zaak, voegde ze eraan toe.

De NS zegt het belang van de toegankelijkheid op stations te onderstrepen. In de acht gemeenten waar het speelt, zoekt het bedrijf naar een op maat gemaakte oplossing, laat een woordvoerder weten.