De Europese Unie bevriest de tegoeden van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en zeventien andere figuren die ervan verdacht worden geld uit de Oekraïense staatskas te hebben weggesluisd. 

De namen van de personen tegen wie de strafmaatregelen zijn ingesteld werden donderdag bekendgemaakt.

De sancties zijn onder anderen ingesteld tegen voormalig premier Mikola Azarov, diens zoon, voormalige ministers van binnenlandse zaken en justitie, de procureur-generaal en het hoofd van de veiligheidsdiensten.

Ook de tegoeden van de twee zoons van Janoekovitsj, Oleksandr Viktorovitsj en Viktor Viktorovitsj, zijn bevroren. Oleksandr is eigenaar van twee in Zwitserland en Nederland gevestigde holdings, waar twintig Oekraïense bedrijven in zijn ondergebracht. 

De ministers van buitenlandse zaken van de EU besloten woensdag tot het bevriezen van tegoeden. Het gaat om geld op bankrekeningen in de Unie.

Het uiteindelijke doel van de sancties is dat het verduisterde geld terugvloeit naar de schatkist van het Oost-Europese land. De maatregelen gelden in eerste instantie voor de duur van twaalf maanden. 
Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne