Ongeveer 75 procent van de Nederlandse gemeenten verwacht in 2015 te moeten bezuinigen. 

Dat meldt de NOS donderdag op basis van eigen onderzoek onder 234 gemeenten.

Volgens de NOS zegt bijna 38 procent van de gemeenten in financiële problemen te komen doordat taken van het Rijk worden ondergebracht bij de gemeenten.

Ze krijgen extra budget voor deze decentralisatie, maar veel gemeenten denken dat dit niet toereikend is.

Waarop gemeenten willen bezuinigingen verschilt per plaats; van wegenbouw tot het verminderen van subsidies of van het sluiten van een muziekschool tot korten op veiligheid en brandweer.

Inkomsten verhogen

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna dertig procent van de gemeenten denkt de inkomsten te moeten verhogen, via bijvoorbeeld belastingen, om de financiën op orde te houden.

Ongeveer 35 procent van de ondervraagde gemeenten overweegt niet om de lasten van burgers te verzwaren. Eenzelfde percentage geeft aan dat nog niet te weten, omdat dat aan het volgende college van burgemeester en wethouders is.

In de enquête van de omroep konden de gemeenten aangeven welke inkomstenbron ze denken te verhogen. De meeste gemeenten vinkten daarbij de onroerendezaakbelasting aan. Ook de rioolheffing en de toeristenbelastingen behoren tot de opties, volgens de gemeenten.

Ondanks dat veel gemeenten moeten bezuinigen, noemt meer dan de helft de financiële positie solide. Twaalf procent noemt de financiële positie echter zorgelijk. Drie gemeenten zeggen dat de situatie 'zeer zorgelijk' is. Die drie, Nuenen, Lansingerland en Ten Boer, staan ook onder toezicht van van het rijk.