De VVD levert bijna een derde van alle wethouders die over financiën gaan. Lokale partijen hebben de meeste wethouders van ruimtelijke ordening en de PvdA van sociale zaken.

Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van de Volkskrant naar de politieke kleur van wethoudersportefeuilles in alle 403 gemeenten.

De krant baseert zich op gegevens van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Lokale partijen leveren de meeste wethouders (320), gevolgd door het CDA (301), de VVD (268), de PvdA (218) en D66 (66).

In de portefeuilleverdeling zijn opvallende partijvoorkeuren af te lezen. 58 procent (oftewel 155) van alle VVD-wethouders zit op de portefeuille Financiën en Economie. De VVD levert daarmee bijna eenderde van alle wethouders die over financiën gaan.

De helft van alle D66-wethouders heeft Onderwijs als portefeuille. "Onderwijs is een portefeuille die we wethouders aanbevelen om te claimen", aldus een woordvoerder van het landelijk partijbureau van D66.

Speerpunt

De vertegenwoordiging van VVD-wethouders op Financiën is geen resultaat van sturing vanuit het landelijk bureau van de partij. "Een deugdelijk financieel beleid is wel een speerpunt, dus is het logisch dat veel wethouders voor die functie gaan", aldus een woordvoerder.

Doordat een groot aantal taken binnenkort zullen worden overgeheveld van de nationale overheid naar gemeenten verwacht Marcel Boogers,hoogleraar regionaalbestuur aan de Universiteit Twente, dat de weging van portefeuilles bij de komende coalitiebesprekingen anders zullen verlopen. "Ik denk dat Sociale Zaken niet meer alleen het domein van PvdA en SP zal zijn. Die portefeuille wordt straks heel belangrijk."