CDA-leider Sybrand Buma hoeft wat minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) betreft niet aan te schuiven bij de begrotingsonderhandelingen voor 2015.

Dat zegt Dijsselbloem in een gesprek met RTL Nieuws dinsdag.

"Bij lastige beslissingen heeft het CDA het kabinetsbeleid fors gekapitteld", zegt Dijsselbloem. Daarom is de bewindsman "zeer terughoudend" om de partij te laten aanschuiven.

De minister blijft de voorkeur houden voor de 'bevriende' coalitiepartijen D66, ChristenUnie en SGP die mochten meebeslissen in de vorige begrotingsonderhandelingen.

Loyaliteit

"Mijn loyaliteit ligt bij die partijen", zegt de bewindsman. Volgens hem kan iedere partij wel in de Tweede Kamer voorstellen of wijzigingen indienen als daar de begroting wordt besproken.

Buma liet afgelopen zaterdag in het radioprogramma BNR Campagne weten weer mee te willen praten met de regering over de begroting van volgend jaar.

Buma zei dat hij niet tot elke prijs tot een akkoord wil komen over de begroting. ''Alleen maar als ik erin geloof.'' 

De nieuwe begrotingsplannen voor 2015 worden pas in september op Prinsjesdag gepresenteerd door het kabinet. Regeringspartijen VVD en PvdA hebben de steun van de drie genoemde coalitiepartijen nodig om aan een meerderheid te komen in de Eerste Kamer.