Nederland kan schepen met olie uit het Noordpoolgebied niet weren. 

Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De Noordpoololie is binnen internationale juridische kaders gewonnen, ''wat je er ook van vindt''. Volgens Dijksma is er dus geen juridische grond om olietankers tegen te houden. De PvdA had haar gevraagd naar mogelijkheden daarvoor.

Kamerlid Jan Vos van de regeringspartij zei veel begrip te hebben voor de oproep van milieuorganisatie Greenpeace aan premier Mark Rutte om de mogelijke komst van de eerste olietanker met Noordpoololie van de Russische energiegigant Gazprom tegen te houden.

Dijksma wees er verder op dat Nederland terughoudend is over de oliewinning in het Noordpoolgebied. Als het gebeurt, moeten daarbij volgens haar zeer strenge milieu- en veiligheidsnormen gelden. De risico's van de oliewinning zijn groot en als er iets mis gaat, zijn de gevolgen niet te overzien, aldus de staatssecretaris.

Actie

De olietanker van Gazprom ligt nu nog bij het boorplatform waar Greenpeace vorig jaar actievoerde met de Arctic Sunrise. Twee Nederlanders en 28 anderen zaten destijds op dat schip, dat onder Nederlandse vlag voer. Half september werden ze opgepakt na een actie bij het boorplatform.

Alle dertig opvarenden werden naar de wal gebracht en aangeklaagd voor piraterij. Dat leidde tot een diplomatieke ruzie tussen Nederland en Rusland. De activisten kregen uiteindelijk amnestie.

Het is nog niet bekend of de olietanker definitief naar de Rotterdamse haven wordt gestuurd.

Wetten

Greenpeace noemt de reactie van Dijksma onthutsend. Als Nederland de Noordpool en het klimaat echt wil beschermen, dan moeten er snel wetten komen.

''De verantwoordelijkheid volledig neerleggen bij oliebedrijven en consumenten is onzinnig. Consumenten weten überhaupt niet wat er in hun tank zit", aldus een woordvoerster van de milieubeweging.