Minister Edith Schippers (Sport) zal toch niet naar Sotsji afreizen om de Paralympics bij te wonen, vanwege de gespannen situatie in Oekraïne.

Dat bevestigt de woordvoerder van de minister aan NU.nl. 

Schippers zou eind deze week samen met prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven naar de Spelen gaan. Ook zij gaan niet.

In een verklaring laat het kabinet dinsdagochtend weten dat het na overleg "de conclusie heeft getrokken om onder de huidige omstandigheden geen regeringsafvaardiging te sturen".

Videoboodschap

De Nederlandse atleten blijven "zolang hun veiligheid is gegarandeerd", aldus het kabinet. "Ook in deze situatie geldt dat we de internationale ontwikkelingen nauwlettend zullen blijven volgen."

De Paralympische Spelen worden vrijdag geopend. De minister maakt bekend dat ze wel een videoboodschap stuurt.

Vreselijk

Schippers noemt het tegenover NU.nl "vreselijk dat dit juist bij de Paralympische Spelen gebeurt", stelt ze. "Voor de sporters vind ik het echt heel erg".

"Maar Rusland is een soeverein land binnengevallen. Dat is een grove schending van internationale verdragen, waardoor het kabinet niet anders kon beslissen dan de afvaardiging naar Sotsji te cancelen."

De minister ziet echter geen reden om ook de sporters terug te halen. "Deze sporters hebben keihard getraind en er moet een hele goede reden zijn om sporters terug te halen", aldus Schippers. 

"De enige reden die ik kan bedenken is dat we de veiligheid niet meer kunnen garanderen. Als dat niet zo zou zijn, zouden we ze terughalen."

Signaal

Volgens Schippers gaat er met deze stap een signaal uit dat wat Rusland doet "echt niet kan".

Eerder kondigden de Britten en Amerikanen al aan geen regeringsvertegenwoordigers te sturen vanwege de Russische inval in de Krim.

Maandag liet de Rijksvoorlichtingsdienst nog weten dat de Nederlandse afvaardiging wel zou gaan.

NOS*NSF

Sportkoepel NOC*NSF heeft begrip voor het besluit van minister Schippers van Sport om niet naar de Paralympische Spelen in Sotsji te reizen.

''Het is jammer, maar helaas is de situatie op dit moment zo. Voor een beslissing uit politieke overweging kunnen we alleen maar begrip hebben'', aldus een woordvoerder van NOC*NSF.