Nederland voldoet dit en volgend jaar aan de Europese eis door het begrotingstekort onder de 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te krijgen.

Dat blijkt uit de economische verwachtingen van het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag.

Dit jaar voorspelt het planbureau een tekort van 2,9 procent, dat is lager dan de eerdere raming in december. Toen werd er uitgegaan van een tekort van 3,3 procent van het bbp. In 2015 daalt dit verder naar 2,1 procent van het bbp. 

Nederland moest volgens Brusselse richtlijnen eigenlijk dit jaar de drieprocentsnorm al halen, maar daar slaagde het kabinet niet in. Door uiteindelijk 6 miljard euro extra te bezuinigen kreeg Nederland een jaar uitstel.

Het is voor het eerst dat het CPB cijfers over 2015 publiceert. Die zijn erg belangrijk voor politiek Den Haag, omdat het regeringsbeleid hier mede op is gebaseerd.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem liet in een reactie weten dat door de daling van het begrotingstekort er geen extra bezuinigingen komen. "Het pad richting herstel van de overheidsfinanciën is ingezet", aldus de bewindsman.

Bekijk een reactie van Dijsselbloem:

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CPB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Groei

De prille economische groei zet in de berekeningen van het planbureau voorzichtig door. Dit jaar groeit het bbp 0,75 procent en in 2015 met 1,25 procent. De Nederlandse economie trekt daarmee langzaam weer aan, halverwege 2013 werd de recessie al officieel achtergelaten.

In het laatste kwartaal van vorig jaar jaar was er een groei van 0,7 procent van het bbp ten opzichte van een kwartaal eerder, al is die groei iets geflatteerd vanwege een einde aan sommige subsidiemaatregelen.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CPB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Werkloosheid

Het CPB berekende ook dat de werkloosheid dit jaar nog oploopt tot 650.000 werklozen van ruim 600.000 in 2013, maar volgend jaar zet de daling met 635.000 niet-werkenden in.

De inflatie komt in zowel 2014 als in 2015 uit op 1,5 procent. De koopkracht neemt in 2015 met 1 procent af ten opzichte van dit jaar en komt dan uit op 0,25 procent.

Nederlandse huishoudens geven al jarenlang weinig uit, omdat consumenten kampen met oplopende schulden vanwege onder andere sterk gedaalde huizenprijzen.

Deze rem op economische groei is volgens het CPB ook dit jaar te zien met een daling van een kwart procent, maar volgend jaar stijgen de uitgaven weer met een half procent.

Voor de overheidsbestedingen geldt het tegenovergestelde. Tegenover een groei dit jaar (0,5 procent) staat een krimp in 2015 (0,25 procent) tegenover.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CPB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Reactie minister Dijsselbloem (Financiën) | CPB verwacht toename bedrijfsinvesteringen