Als de Russische energiegigant Gazprom besluit een schip met Noordpoololie naar de Rotterdamse haven te sturen, moet de regering kijken of het mogelijk is dat schip tegen te houden.

Dat zei PvdA-Tweede Kamerlid Jan Vos maandag in het radioprogramma BNR Duurzaam.

Hij wil de kwestie dinsdag aankaarten tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Het Kamerlid van de regeringspartij wil van minister Henk Kamp van Economische Zaken horen of er mogelijkheden zijn het schip te weren.

Milieuorganisatie Greenpeace had premier Mark Rutte vorige week in een brief gevraagd de mogelijke komst van het schip tegen te houden, maar heeft daar nog geen reactie op gekregen, zei activiste Faiza Oulahsen in de uitzending. De olietanker ligt nu nog bij het boorplatform waar Greenpeace vorig jaar actie voerde met het schip Arctic Sunrise. De organisatie verzet zich tegen de oliewinning daar vanwege de milieueffecten daarvan op de Noordpool.

Oulahsen, een andere Nederlander en 28 anderen zaten destijds op de Arctic Sunrise, die onder Nederlandse vlag voer. Half september werden ze opgepakt na een actie bij het boorplatform. Alle 30 opvarenden werden naar de wal gebracht en aangeklaagd voor piraterij. Dat leidde tot een diplomatieke ruzie tussen Nederland en Rusland. De activisten kregen uiteindelijk amnestie.