Plannen voor de strafbaarstelling van illegaliteit moeten ''in de vrieskist'' of helemaal onder op de stapel van verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. 

Dat zei ChristenUnie-leider Arie Slob maandag na een gesprek over de kwestie met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

Slob dreigde vorige week in het programma Eén op Eén niet meer met het kabinet te willen samenwerken als Teeven doorgaat met zijn plannen om illegaal verblijf in Nederland onder het strafrecht te brengen.

Slob zegt dat hij wil blijven samenwerken met het kabinet, zolang Teeven zijn wetsvoorstel maar niet indient. Dat betekent dat hij binnenkort met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wel om de tafel gaat om de begroting voor 2015 voor te bereiden.

Wetsvoorstel

Teeven heeft eerder gezegd dat zijn wetsvoorstel voor de zomer naar de Kamer komt. ''Ik wil het gewoon niet zien'', zei Slob over het voorstel na zijn gesprek met Zijlstra, dat op zijn initiatief werd gevoerd. ''Als het kabinet doorgaat met dit plan, weet dan wel wat de gevolgen zijn voor de samenwerking met de ChristenUnie'', was Slobs boodschap.

Slobs ChristenUnie heeft - samen met D66 en de SGP - het kabinet het afgelopen jaar meermalen gesteund op belangrijke dossiers. Steun van die partijen is nodig omdat VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer.