
Teeven wil terugkeer illegalen als voorwaarde voor steun
Dat zegt hij tegen NU.nl.
Teeven besprak zijn voorstel maandag met zijn Europese collega's. Gezamenlijk is afgesproken dat er een proef komt met drie landen, waarbij dergelijke voorwaarden worden gesteld.
Hij denkt daarbij aan de regio's Centraal-Azië, de Hoorn van Afrika en West-Afrika, omdat daar door veel lidstaten problemen worden ervaren met de terugkeer van uitgeprocedeerden.
De staatssecretaris gaat deze proef komende tijd verder uitwerken met verantwoordelijk Eurocommissaris Cecilia Malmström. Hij wil daarbij gaan kijken om welke aantallen illegalen het gaat, welke problemen er worden ervaren en welke afspraken er op stapel staan waar de eis aan gekoppeld kan worden.
Op je buik
Volgens Teeven is het rechtvaardig om dergelijke eisen te stellen als er miljarden aan steun worden gegeven voor wederopbouw, handelsafspraken of bij het opzetten van een rechtssysteem.
"Vrijwillige terugkeer van illegalen blijkt in de praktijk moeilijk, ook met microkredieten en terugkeervergoedingen", aldus de staatssecretaris tegen NU.nl.
"Wij willen dat er nu vanuit Europa eisen worden gesteld, zodat je als land steun op je buik kunt schrijven als je niet meewerkt aan de terugname van je onderdanen."
Teeven wil de terugname-eis onder meer inzetten bij afspraken over handelsfaciliteiten, toerisme en visa-eisen.
Versplinterd
Afspraken in Europees verband werken volgens hem beter dan het huidige versplinterde terugkeerbeleid, waarbij elke lidstaat zelf afspraken maakt over handel en terugkeer.
"Elke lidstaat gaat hier op een eigen manier mee om en elk land heeft ook weer zijn eigen probleemgevallen. Zo blijkt dat sommige landen problemen hebben met Nigeria en andere landen juist weer niet". Teeven verklaart dit doordat er door sommige individuele lidstaten al dergelijke terugkeereisen worden afgedwongen.
Somalië wordt volgens Teeven breed als probleemland met betrekking tot terugkeer ervaren.
De staatssecretaris noemt Turkije als voorbeeld waarbij visa-afspraken werden gemaakt in ruil voor afspraken over het terugnemen van onderdanen.
D66-Kamerlid Gerard Schouw reageert kritisch. "Dreigen met totale isolatie van een land als ze niet meewerken is te simpel, omdat je niet weet waarom dat land niet meewerkt", aldus de D66'er. "Daar kan een praktische reden voor zijn."