De Nationale Politie heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Defensie begin februari gewaarschuwd voor onderzoeksjournalist Brenno de Winter. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwde daarop de beveiliging van alle ministeries. 

De gegevens van de freelance onderzoeksjournalist van NU.nl circuleerden vervolgens op de verschillende ministeries en binnen de politie. Daar kwam De Winter 20 februari achter. 

Direct schakelde De Winter de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) in en ging hij het gesprek aan met de voorlichters op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Binnenlandse Zaken gaf in het gesprek aan dat de waarschuwing overheidsbreed was verspreid. 

Extreme vormen

Vrijdag, tijdens een lunch op het ministerie van Financiën, werd het De Winter duidelijk dat de waarschuwing extreme vormen aannam. Bij het noemen van zijn naam, werd de beveiliging gebeld. "We hebben een protocol voor u", kreeg De Winter te horen. 

 "Als het zulke vormen aanneemt, kan ik mijn werk niet doen", zegt De Winter tegenover NU.nl. Na de overweging een kort geding aan te spannen ontving de journalist van zowel het ministerie als de Nationale Politie een rectificatie

In de rectificatie geeft de Nationale Politie aan ten onrechte de indruk te hebben gewekt dat De Winter van plan zou zijn geweest om de ICT-systemen van de politie binnen te dringen. In de waarschuwing begin februari gaf de politie onder meer het advies de lamellen dicht te houden en operationele informatie niet via openbare wifi-netwerken te bekijken. 

Politie

Een gesprek met de politie bleef uit. "Ik ben altijd heel erg bereikbaar voor de overheid, zeker als dit soort dingen spelen", zegt De Winter tegenover NU.nl. "De politie heeft de moeite niet eens genomen om het gesprek aan te gaan. Die afwachtende houding vind ik onbeschoft."

"De politie is dit gestart", gaat De Winter verder. "Daar moet je volledige verantwoordelijkheid voor nemen. Een volledige afwikkeling zou dan wel op zijn plaats zijn."

Het is niet de eerste keer dat de politie in aanvaring komt met De Winter. In 2013 probeerde de organisatie informatie over bronnen te halen en werd een column geschrapt omdat de journalist 'te scherp kritisch richting de overheid is'.

Opheldering

D66 zegt maandag opheldering te willen van Ronald Plasterk, de minister van Binnenlandse Zaken. D66-Kamerlid Gerard Schouw noemt het tegenover NU.nl 'erg als er een zwarte lijst bestaat met mensen die een andere behandeling moeten krijgen'. Volgens D66 is het onduidelijk of Plasterk bij de zaak betrokken is. 

Schouw vraagt zich vooral af op basis van welke criteria mensen op zo'n lijst terecht komen. "Hoe komt zo'n lijst tot stand? Hoe verhoudt dat zich tot persvrijheid? Wie staan er nog meer op? En heeft de minister hier toestemming voor gegeven? Was hij op de hoogte?"

D66 stelt wel dat er 'wellicht motieven zijn voor zo'n lijst'.