Minister Edith Schippers (Sport) is ondanks de aanhoudende onrust in Oekraïne 'gewoon' van plan om naar de Paralympics te gaan die later deze week beginnen in het Russische Sotsji.

Ook prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven gaan in principe naar de Spelen voor gehandicapten.

''Minister Schippers houdt de internationale ontwikkelingen scherp in de gaten en kan onder invloed daarvan haar plannen om de Spelen bij te wonen nog wijzigen'', aldus de woordvoerder. Verder wilde hij er niets over zeggen.

Over de prinses en haar man zei de RVD: ''De prinses en de heer Van Vollenhoven zijn er immers voor de sporters in Sotsji, de prinses is lid van het erebestuur van het Internationaal Paralympisch Comité. De Nederlandse regering volgt de ontwikkelingen vanzelfsprekend op de voet.''

De Britse regering maakte zondag bekend geen minister naar de Paralympics te sturen ''wegens de ernstige situatie in Oekraïne''. De Paralympics worden vrijdag geopend.

PvdA

Zowel de VVD als de PvdA sluit niet uit dat minister Schippers toch niet naar de Paralympics gaat vanwege de Russische inval in Oekraïne, maar de regeringspartijen benadrukken het belang van een gezamenlijk optreden van de Europese Unie.

''Ik sluit niets uit '', aldus buitenlandwoordvoerder Han Ten Broeke van de VVD maandag. Maar hij wil eerst de bijeenkomst later op de dag van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken afwachten. Hij is het daarom eens met Schippers om de reis naar Rusland vooralsnog niet af te zeggen.

Michiel Servaes van de PvdA kan zich voorstellen dat de Europese ministers besluiten geen bewindslieden naar de Paralympics te sturen. Maar ook hij hamert erop dat de EU gezamenlijk moet optreden, net als Sjoerd Sjoerdsma van oppositiepartij D66.

Diplomatieke druk

Ten Broeke vindt het ''jammer'' dat de Britten al hebben aangekondigd geen afvaardiging naar de paralympische spelen te sturen. Volgens hem ben je het ''krachtigst'' als de EU-landen samen optreden.

Volgens Servaes is het essentieel dat de diplomatieke druk op de Russische president Vladimir Poetin wordt opgevoerd. Hij vindt ook dat er ''heel serieus'' gekeken moet worden naar economische sancties.

De Paralympics worden op 7 maart geopend. Naast Schippers gaan ook prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven erheen.

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch?

Zes dingen die u moet weten over Oekraïne 

Alle berichten over Oekraïne