Driekwart van de Nederlandse kiezers wil dat er na de gemeenteraadsverkiezingen niet nog meer bezuinigd wordt op zorgvoorzieningen en onderhoud van wegen. 

Ook zien ze liever niet dat er gekort wordt op gemeentelijke voorzieningen. Dat blijkt volgens I&O Research uit een onderzoek onder 10.500 kiezers.

I&O noemt het niet verbazend dat linkse kiezers vaker dan rechtse kiezers vinden dat er niet meer bezuinigd mag worden, maar de verschillen zijn soms wel erg groot.

Zo is bijvoorbeeld driekwart van de PvdA, GroenLinks en SP-stemmers tegen verdere bezuinigingen op uitkeringen, terwijl dat bij een derde van de VVD-stemmers zo is. Dit geldt voor de helft van de mensen die voor D66 kiezen.

Grote stad

Volgens het onderzoeksbureau vinden mensen uit de grote stad het vaker onbespreekbaar dat er bezuinigd wordt op openbaar groen en kunst en cultuur dan mensen in minder stedelijke gebieden.

Buiten de grote steden hebben kiezers er dan weer meer moeite mee als er wordt bezuinigd op dienstverlening van gemeenten. Ook vinden zij het niet goed als er minder subsidie beschikbaar komt voor instellingen en verenigingen.