VVD-leider en premier Mark Rutte weigert zich neer te leggen bij peilingen die een lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen voorspellen. 

Hij is ervan overtuigd dat de VVD en andere partijen er de komende weken in slagen die verwachte opkomst omhoog te krijgen.

Rutte zei dat zaterdag in Rotterdam nadat hij de landelijke aftrap van de verkiezingscampagne van zijn partij had gegeven. Volgens peilingen dreigt minder dan de helft van de kiezers op 19 maart naar de stembus te gaan.

Volgens Rutte is het een moeilijke tijd en komt Nederland stap voor stap uit de pijnlijke crisis. ''Het is niet zo gek dat mensen nu op een bepaalde manier naar de politiek kijken. Maar we nemen onze verantwoordelijkheid. Je ziet de resultaten. Daarom zeg ik tegen mensen: kom naar de stembus.''

Sterke gemeenteraden

De VVD voert volgens Rutte een positieve campagne, die gericht is op het verder ondersteunen van het herstel in Nederland. Dat vraagt ook om sterke gemeenteraden en goede bestuurders, aldus de VVD-aanvoerder.

Omringd door liberale bewindslieden, Kamerleden en vrijwilligers in witte jassen met VVD-logo zei Rutte trots te zijn op de veerkracht waarmee Nederlanders zich door de crisis slaan.

Het kabinet heeft volgens hem de woning- en arbeidsmarkt, pensioenen en uitkeringen hervormd en de overheid kleiner gemaakt.

Hervormen

Maar we zijn er nog niet, waarschuwde Rutte op de stoep voor het Beurs-World Trade Center. ''We moeten keihard doorgaan met het hervormen van Nederland. Ook daar gaan deze verkiezingen over. We moeten koers houden en doorzetten naar een vrijer, veiliger en welvarender Nederland en dat begint in je eigen gemeente.''