Bij de onderhandelingen met het kabinet over de begroting voor volgend jaar zet D66 in op een vereenvoudiging van het belastingsysteem.

 De partij wil onder meer de eerste belastingschijf verlagen. Dat laat een woordvoerder van fractievoorzitter Alexander Pechtold weten na berichtgeving in De Telegraaf van vrijdag.

Een verlaging van de eerste belastingschijf levert een miljard euro minder belasting op. Pechtold denkt dat er zo meer financiële ruimte voor mensen wordt gecreëerd.

"De economie komt langzaam weer op gang, maar de binnenlandse bestedingen blijven een probleem. Dat krijg je als de overheid zo'n groot deel van de economie in beslag blijft nemen."

Het gat dat hierdoor ontstaat, zou volgens D66 gedicht moeten worden met geld dat nu bestemd is voor toeslagen op het gebied van zorg en sociale zekerheid.

Toeslagen

De partij omarmt hiermee een gedeelte van het plan van de commissie-Dijkhuizen van afgelopen zomer. In dat plan, opgesteld in opdracht van het kabinet, werd al gepleit voor minder toeslagen. Hierdoor zou er minder geld van de belastingbetaler worden rondgepompt.

Door de vereenvoudiging worden volgens de sociaalliberalen meer banen gecreëerd. "Nu zie je dat veel mensen, als ze de keuze hebben tussen drie of vier dagen werken, zich afvragen hoeveel die extra dag werken oplevert", licht de woordvoerder toe. "Als die dag meer oplevert, zullen er meer mensen voor kiezen. Dat zorgt voor extra werk."

Onderhandelingen

De partij verwacht dat het 'spannende' onderhandelingen gaan worden. Volgens D66-leider Alexander Pechtold kiezen regeringspartijen VVD en PvdA 'te makkelijk' voor belastingverhogingen.

"Het worden moeilijke keuzes als we van belastingverhogingen uit het regeerakkoord af willen, maar dat is geen reden om bij voorbaat op te geven. We moeten economische groei en banen niet opofferen aan politieke gemakzucht."

PvdA

De PvdA ziet niets in het plan van D66. ''D66 haalt VVD weer eens rechts in'', reageerde PvdA-vicefractievoorzitter Martijn van Dam vrijdag op het voorstel.

Van Dam vindt het geen goed idee om de belastingverlaging te bekostigen door te snijden in de toeslagen. ''Het lijkt mooi om belastingen te verlagen, maar als je dat geld ophaalt bij mensen met een uitkering, een zorgtoeslag of huurtoeslag, gaan mensen met lage inkomens erop achteruit, en hoge inkomens erop vooruit. Niet sociaal.''