Nederland versterkt met Frankrijk en België de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit en jihadisme (gewapende islamitische strijd). 

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft dit donderdag afgesproken met de Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls en de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet.

De drie bewindslieden hebben onder meer afgesproken de zogenoemde Hazeldonk-samenwerking te intensiveren op het gebied van de bestrijding van de georganiseerde drugscriminaliteit.

Het gaat dan zowel om de handel en kweek van hennep en de productie van synthetische drugs. Op het gebied van jihadisme willen de drie ministers zoveel mogelijk voorkomen dat potentiële strijders uitreizen naar jihadistische strijdgebieden en ze willen de toename van terugkerende strijders naar het westen indammen.

De Hazeldonk-samenwerking is genoemd naar de bekende en drukke grensovergang Hazeldonk, nabij Breda. Dit is een overgang tussen Nederland en België.

Opstelten, Valls en Milquet zetten in op versterking van de recherchecapaciteit, vaker overleg tussen opsporingsautoriteiten en Openbaar Ministeries en meer analysecapaciteit. Hiermee willen ze ook meer crimineel vermogen gaan afpakken. Voor dit doel zoeken Nederland, België en Frankrijk ook meer samenwerking met Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Europol.