Als het aan de PvdA ligt, gaan jongeren langer verplicht naar school om een diploma te halen.

Zolang ze nog geen vwo-, havo of mbo-2-diploma hebben, moeten jongeren nu tot ze achttien jaar zijn naar school.

Maar Tanja Jadnanansing (Tweede Kamerlid voor de PvdA) vindt dat die leeftijdsgrens niet goed helpt schooluitval te voorkomen en zij wil de leeftijd optrekken, desnoods tot 21 jaar, meldt De Persdienst donderdag.

''Deze jongeren willen op hun 18e niets liever dan stoppen met school, maar als ze 24 zijn hebben ze daar spijt van. Ik hoor vaak: 'Had iemand me maar gewaarschuwd' '', aldus Jadnanansing.

Jaarlijks gaan 27.950 leerlingen van school zonder een diploma. Karin Straus (VVD) denkt dat het oprekken van de kwalificatieplicht naar 21 jaar motiverend kan werken, maar niet voor iedereen. Sommigen gaan liever werken, aldus Straus die dan ook pleit voor een combinatie van leren en werken.

'Te duur'

Onderwijsminister Jet Bussemaker wees onlangs nog plannen van Amsterdam en Rotterdam af die een proef wilden doen om jongeren tot hun negentiende te verplichten naar school te gaan om hun diploma te behalen. Te duur, aldus Bussemaker, die ook te veel juridische obstakels zag.

CDA-Kamerlid Michel Rog laat in een reactie weten dat hij blij is dat de ''PvdA eindelijk ook bereid is om jongeren die boven de achttien jaar zijn maar geen diploma hebben, te verplichten naar school te gaan''.

Geen middelen

''Het CDA heeft hier lang voor gepleit, omdat jongeren met diploma veel meer kans hebben op de arbeidsmarkt en veel minder snel in de bijstand komen of het criminele pad op gaan. De grote vraag is of PvdA-minister Bussemaker nu wel bereid is om dit mogelijk te maken, want tot nu toe dacht zij alleen maar in problemen en niet in oplossingen voor de toekomst van jongeren zonder diploma.''

De MBO Raad, de werkgeversorganisatie van de regionale opleidingscentra, ziet niets in het plan. ''Als jongeren niet gemotiveerd zijn op hun 18e, dan zijn ze dat vaak ook niet op hun 21e”, zegt een woordvoerder. ''Roc’s hebben geen middelen om jongeren te verplichten naar school te komen en het gaat bovendien om een relatief kleine groep.” De onderwijsbond AOb spreekt van symboolpolitiek. ''Het onderwijs kan niet alles oplossen."