De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, zou een stap terug moeten doen als de sociaaldemocraat formeel kandidaat is voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

De Europese Groenen, waar ook GroenLinks bij is aangesloten, willen dat, zo werd dinsdag in Straatsburg besloten.

De Groenen vinden dat Schulz niet als de stem van het EU-parlement kan optreden als hij campagne gaat voeren voor de sociaaldemocraten. Het zou dus beter zijn als Schulz tijdelijk zijn taken neerlegt.

''Het moet altijd helder zijn welke pet iemand op heeft'', aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. ''Het is dan beter om een van de twee petten even in de kast te zitten.''

Topjob

De Europese sociaaldemocraten zullen aankomend weekeinde officieel Schulz kiezen als hun voorman voor de Europese topjob. Eerder kozen de Europese liberalen al de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt. De christendemocraten kiezen begin maart hun kandidaat voor het voorzitterschap van het dagelijks bestuur van de EU.

Het Europees Parlement komt in april voor het laatst bij elkaar in Straatsburg voor een plenaire sessie. Europa gaat tussen 22 en 25 mei naar de stembus om een nieuw Europees Parlement te kiezen.

Voor het eerst sinds het Verdrag van Lissabon op 1 december 2009 in werking trad, moet er rekening worden gehouden met de uitslag van de Europese verkiezingen bij de samenstelling van de Europese Commissie.