Oud-minister Jan Pronk, jarenlang het gezicht van de PvdA, zal bij de komende gemeenteraadsverkiezingen niet op de sociaaldemocraten stemmen. Zijn stem gaat deze keer naar Groenlinks. 

Dat zegt hij in een verklaring die maandag op de site van de GroenLinks-afdeling in Den Haag is geplaatst.

Voor Pronk wordt het de eerste keer dat hij op een andere partij dan de PvdA stemt, schrijft hij. De oud-minister schrijft dat hij de uitgangspunten van Groenlinks deelt: ''economisch: sociaal; cultureel: liberaal; milieu: duurzaam en groen; internationaal: vrede, recht en solidariteit; politiek: democratisch''.

Hij voegt eraan toe: ''Als ik geen lid van de PvdA zou zijn geweest, zou ik voor Groenlinks hebben gekozen.''

Pronk prijst de fractievoorzitter van Groenlinks in de Tweede Kamer, Bram van Ojik. Zijn oppositie ''is inhoudelijk, constructief en links'' en mensen die het beleid van het kabinet afwijzen kunnen dat ''tonen door op Groenlinks te stemmen, en niet op een van de gedoogpartijen''.

Ook over de Groenlinks-leidster in de stad Den Haag, Inge Vianen, is Pronk heel positief. Zij is in zijn ogen ''de verpersoonlijking van een echt sociaaldemocratisch beleid''.

Verkroppen

Pronk stapte in mei vorig jaar uit de PvdA. Na ruim 48 jaar zegde hij zijn lidmaatschap op. ''Ik ben en blijf sociaaldemocraat. Juist daarom voel ik mij niet langer thuis in de PvdA. De partij heeft zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie verwijderd'', schreef Pronk in een brief aan het partijbestuur. Zo kon Pronk het niet verkroppen dat Nederland minder ontwikkelingshulp gaf en dat illegaliteit strafbaar werd.

Pronk was voor de PvdA in de periode van 1971 tot 2002 onder meer Tweede Kamerlid, Europarlementariër en verschillende keren minister, voor Ontwikkelingssamenwerking en van VROM.