Ex-Tweede Kamerlid Henk Krol keert terug in de politiek. De voormalig fractievoorzitter van 50PLUS wordt lijstduwer van de partij bij de Europese Parlementsverkiezingen eind mei.

Dat is zondag bekendgemaakt door Jan Nagel, tijdelijk voorzitter van 50PLUS. Met voldoende voorkeursstemmen kan Krol een zetel winnen in het EU-parlement.

De politicus verliet in oktober vorig jaar de Tweede Kamer na onthullingen dat hij als hoofdredacteur van de Gay Krant niet altijd pensioenpremies voor zijn medewerkers had betaald.

Nagel gaf in het programma Business Class aan dat bij de keuze voor Krol meespeelde dat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd. Volgens de curator was er geen sprake van onbehoorlijk bestuur bij het faillissement van de Gay Krant.

Lijstduwer

Van Nagel kan Krol dan ook aan de slag als lijstduwer. ''Dat heeft hij verdiend. Wij hoeven Henk niet te rehabiliteren, want we hebben hem ook niet veroordeeld.'' Of Krol ook in de Tweede Kamer weer een rol kan spelen, daarover hield Nagel zich op de vlakte. ''Dat is nu niet aan de orde. Er zijn geen verkiezingen''.

Lijsttrekker van de partij bij de verkiezingen op 22 mei wordt ex-VVD'er Toine Manders. Theo Heere uit Den Haag, is tweede op de lijst, Petra Vosters (Amstelveen) staat op de derde plek.

Op voordracht van het hoofdbestuur heeft 50PLUS drie lijstduwers. Net als Krol fungeren ook de bekende journalist en tv-producent Wibo van de Linde (75) en kunstenares Astrid Engels uit Amstelveen als lijstduwer. Van de Linde is net als Krol actief in het campagneteam van 50PLUS.