De gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart bieden mensen de kans een rode kaart uit te delen en af te rekenen met ''cynische politiek". Dat zei SP-leider Emile Roemer zaterdag tijdens het partijcongres van de SP.

Roemer gaf aan dat hij de afgelopen weken ''knap misselijk" werd van alle Haagse ''spelletjes" waardoor het Binnenhof volgens hem een slangenkuil is geworden.

''De bevolking voorliegen, de Tweede Kamer verkeerd informeren, van kletspraatjes staatsgeheim maken: alles lijkt geoorloofd."

Dat rekening wordt gehouden met een lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen verbaast de SP-leider niets.

''Het vertrouwen in de politiek is de laatste jaren achteruit gehold. Niet voor niks voorspellen ze de laagste opkomst ooit. Dat is niet gek wanneer je weet dat veel kiezers zich in de steek gelaten voelen. Vele mooie praatjes ten spijt."

Alternatief

Door in maart in 120 gemeenten mee te doen aan de verkiezingen, wil de SP een alternatief bieden.

''Onze raadsleden weten hoe het zit, waar het aan schort. Hoe we samen met de mensen problemen kunnen aanpakken en dingen kunnen verbeteren," aldus Roemer.

Samenwerken

Hoewel onder de vele akkoorden die de afgelopen tijd op het Binnenhof werden gesloten de handtekening van Roemer ontbrak, valt er volgens hem met de SP samen te werken.

''Ik sluit graag akkoorden met wie maar wil als die tot een verbetering leiden voor de zorg, als die de armoede onder kinderen ook echt bestrijdt of akkoorden die mensen een fatsoenlijke baan en een eerlijk loon garanderen." Maar: ''Ik help rechts beleid niet aan een meerderheid."

Roemer trapt zondag in Amsterdam-Osdorp met lijsttrekker Laurens Ivens af voor de "rode kaart-actie". Osdorp had bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen de laagste opkomst van Amsterdam.