De val van het kabinet Rutte I werd veroorzaakt door een misverstand binnen het CDA die daarna verzet bij partijgenoten tot gevolg had.

Dat meldt de Volkskrant op basis van een reconstructie.

Tijdens de onderhandelingen in het Catshuis begin 2012 wilde PVV-leider Geert Wilders een forse ingreep in het budget voor Ontwikkelingssamenwerking. Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) vroeg zijn partijgenoot en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen hoeveel hij nog kan missen op dit budget. Knapen antwoordde hierop dat er "als we echt willen" nog 2 miljard van af kan.

Verhagen en Rutte bieden Wilders vervolgens aan te snijden in Ontwikkelingssamenwerking in ruil voor zijn steun aan nieuwe bezuinigingen. Dan blijkt echter dat Knapen de rekensom heeft beschouwd als een technische exercitie, niet als een reële mogelijkheid, zo meldt de Volkskrant.

Als Verhagen laat weten dat er inderdaad 1 à 1,5 miljard af moet van het budget, dreigt de staatssecretaris af te treden. Andere CDA'ers in het kabinet steunen Knapen. Verhagen trekt het aanbod terug, uit angst dat het CDA uiteenvalt, waardoor Wilders met lege handen staat.

De Volkskrant sprak met elf betrokkenen, waaronder Knapen en de oud-ministers Gerd Leers van Immigratie en Asiel en Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken.

Het kabinet Rutte I viel in april 2012 toen gedoogpartij PVV uit de onderhandelingen stapte.