Een ruime meerderheid van de landen die zijn uitgenodigd voor de nucleaire top in Den Haag, heeft bevestigd dat zij hun staatshoofd of regeringsleider afvaardigen.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag gemeld. Volgens het ministerie is de bevestiging van twee derde van de landen inmiddels binnen.

Voor de Nuclear Security Summit 2014 in maart zijn leiders van 53 landen en 4 internationale organisaties uitgenodigd.

De Amerikaanse president Barack Obama, zijn Franse ambtgenoot François Hollande en de Noorse premier Erna Stolberg hebben publiekelijk bekendgemaakt dat zij naar Den Haag komen.

Diner

De top is op maandag 24 en dinsdag 25 maart in het World Forum. Op zondag komen waarschijnlijk de eerste delegaties naar Nederland. Maandagavond is er een diner met koning Willem-Alexander op Huis ten Bosch. Dinsdagavond en woensdagochtend vertrekken de meeste gezanten weer.

De top omvat een ongekende veiligheidsoperatie. Er worden elke dag dertienduizend agenten ingezet. Dat is vier keer zo veel als bij de troonswisseling vorig jaar. Ook worden vierduizend marechaussees en drieduizend militairen ingezet.

Op het land, in de lucht en op en bij het water, overal is extra beveiliging. Als het nodig is, kan de overheid zelfs de grenzen sluiten.

Luchtruim

Zoals internationaal gebruikelijk bij dit soort evenementen, worden de bewegingen in het luchtruim flink ingeperkt. In een straal van 17 kilometer rondom Den Haag is vliegverkeer niet toegestaan, behalve in een corridor voor enkele vluchten onder strikte voorwaarden.

In een straal van 100 kilometer wordt het vliegverkeer om veiligheidsredenen aan banden gelegd. De Nationale Politie en de Koninklijke Luchtmacht houden dat allemaal in de gaten met jachtvliegtuigen, helikopters en andere luchtverdedigingsmiddelen. Het voormalig marinevliegkamp Valkenburg wordt daarvoor weer tijdelijk als basis in gebruik genomen.

De zee is 1 kilometer vanaf de kust van Scheveningen en Noordwijk deels niet toegankelijk. ''Het is verboden om te zwemmen, te varen en te surfen'', zei de Haagse politiechef Paul van Musscher onlangs. De havens van Scheveningen en Rotterdam worden wel gebruikt.