Het kabinet gaat de belastingen voor autobezitters niet verhogen als de verhoging op accijnzen van lpg en diesel moet worden teruggedraaid.

Premier Mark Rutte zei dat vrijdag in zijn persconferentie na de wekelijkse ministerraad.

De accijnsverhoging leidt tot grote problemen voor pomphouders en middenstanders in de grensstreek omdat mensen in Duitsland of België goedkoper gaan tanken en daar dan ook boodschappen inslaan of drank kopen.

Verschillende oppositiepartijen willen dat het kabinet de maatregel nu terugdraait, maar het kabinet wil eerst 3 maanden aanzien hoe de effecten zich ontwikkelen.

MRB

PvdA-leider Diederik Samsom zei eerder dat de accijnsverhoging mogelijk vervangen kan worden door een verhoging van de motorrijtuigenbelasting (MRB).

Rutte spreekt deze suggestie echter met klem tegen. "De MRB en de BPM zitten in hetzelfde dossier dus dat lijkt me niet de oplossing", aldus de premier.

Wel zei hij dat het kabinet continu kijkt naar het verbeteren van de maatregelen. "Maar ik kan u verzekeren dat de PvdA niet aandringt op maatregelen die uitsluitend in de sfeer van de auto liggen." 

Rutte benadrukte dat het kabinet nog niet zo ver is om de maatregel terug te draaien. Die wordt in mei geëvalueerd. ''We denken permanent na of er nog betere alternatieven zijn, maar op dit moment hebben we geen voornemens om de maatregel te herzien.''