De uitzetting van de Guineese Ahmed Baba Koné leidt tot onrust in de Tweede Kamer. 

De Kamerleden Sharon Gesthuizen (SP), Joël Voordewind (ChristenUnie), Gerard Schouw (D66) en Linda Voortman (Groenlinks) hebben de zaak aan de kaak gesteld bij staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie).

Volgens de ChristenUnie moet Koné zijn vrouw en een driejarig zoontje in Nederland achterlaten en wordt hij straks blind doordat hij niet meer de juiste medicijnen kan krijgen.

''Ik zie en hoor steeds weer schrijnende voorbeelden waarbij deze staatssecretaris onvoldoende rekening houdt met de medische situatie van een vreemdeling”, klaagt Gesthuizen. ''Papieren beleid krijgt pas een gezicht in concrete gevallen. Dat beleid is guur en kil", aldus Schouw. ''In- en intriest” , vindt Voordewind.

Minderjarige kinderen

De regering moet uiterlijk in mei van dit jaar onderzoek hebben gedaan naar alternatieven voor vreemdelingendetentie en grensdetentie op Schiphol van minderjarige kinderen. Een motie van PvdA en D66 daarover is donderdagmiddag in de Tweede Kamer aangenomen.

De verantwoordelijke staatssecretaris Fred Teeven vindt zelf ook dat gezinnen met kinderen zo min mogelijk in grensdetentie moeten worden geplaatst. Maar in een beperkt aantal gevallen is die detentie volgens hem „desondanks noodzakelijk".

De detentie is mede nodig om te voorkomen dat met name kinderen verdwijnen in de illegaliteit of slachtoffer worden van mensenhandel, aldus de bewindsman eerder.

Teleurstellend

Een motie van GroenLinks, SP en de ChristenUnie om toch meteen te stoppen met het opsluiten van asielkinderen, haalde het niet. Initiatiefneemster Voortmanis zwaar teleurgesteld, vooral omdat ze op steun van de PvdA had gehoopt. Tweede Kamerlid voor de PvdA Marit Maij zei onlangs dat ook haar partij vindt dat een kind niet in de cel hoort.

Voortman: ''Het is ongelofelijk teleurstellend dat coalitiebelangen zwaarder lijken te wegen dan de belangen van kinderen.''