Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) wil niet dat de VN of andere internationale organisaties optreden als bemiddelaar in het conflict in Oekraïne.

Dat stelde hij donderdag in de Tweede Kamer.

Sommige partijen hadden verzocht om een onafhankelijke bemiddelaar, omdat de Europese Unie door Rusland gezien wordt als partijdig.

Volgens Timmermans zou bemiddeling van buitenaf betekenen dat Europa meegaat in het Russische frame dat de Europese Unie samen met Rusland strijdt voor Oekraïne. De minister wil daarom dat de Duitse initiatieven voor een dialoog met Rusland worden ondersteund.

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank Walter Steinmeier hebben woensdagavond met hun Russische ambtgenoten gebeld. Volgens Timmermans leverde dit niks op.

Gevechten

Het geweld in Oekraïne escaleerde dinsdag, met 28 bevestigde doden als gevolg. Regering en oppositie in Oekraïne sloten woensdagavond een bestand, maar dat bleek van korte duur. Na een rustige nacht braken donderdagmorgen opnieuw gevechten uit in hoofdstad Kiev, waarbij zeker ruim twintig doden zijn gevallen. 

Aanleiding voor de onrust van dinsdag was het besluit van parlementsvoorzitter Vladimir Rybak om hervormingen van de grondwet niet op de agenda te zetten.

Gerichte sancties

Timmermans schreef woensdagavond in een brief aan de Kamer in te willen zetten op gerichte sancties richting de geweldsplegers, ook aan de kant van de oppositie.

Donderdag spreekt hij hierover met zijn Europese collega's. Op verzoek van GroenLinks zal hij daar ook bespreken hoe de EU kan helpen bij het verlenen van humanitaire hulp.

In de Tweede Kamer was donderdag brede steun voor de lijn van Timmermans. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt sprak de vrees uit dat Oekraïne hetzelfde lot wacht als Syrië.

"Het ene deel van de strijdende partijen wordt gesteund door de Russen, het andere deel door de EU. De rol van Rusland in dit conflict is dubieus", aldus Omtzigt.

Bekijk een reactie van minister Timmermans:

Chronologie onrust Oekraïne