Nederland mag de homogemeenschap in Rusland ook na de Olympische Spelen in Sotsji niet in de steek laten. 

Dat stelt minister Jet Bussemaker, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in het programma NUtalk -Winterspelen.

De voormalig staatssecretaris verantwoordelijk voor sport vindt dat de discussie die al gevoerd is rondom de mensenrechten in Rusland in aanloop naar de Winterspelen "erg belangrijk is geweest", maar dat ook na de Spelen in Sotsji de discussie verder moet gaan.

Bekijk hier het fragment met Jet Bussemaker:

Bussemaker toont begrip voor de huidige situatie sinds de start van de Spelen, waarin de discussie wat is afgezwakt. "Uiteindelijk gaan de Spelen natuurlijk over de sport en over de sporters, en die hebben het vanaf dag één echt formidabel gedaan. Het is dus ook niet zo raar dat het dan over de sport gaat", aldus Bussemaker. 

Aandacht

Wel pleit de minister ervoor de homogemeenschap in Rusland ook na de Spelen in Sotsji niet in de steek te laten. "Daar moeten we voor zorgen", zegt Bussemaker. 

Volgens de minister doet Nederland dat vooral door aandacht te vragen voor de situatie in Rusland. "Het afgelopen jaar hebben Rutte en Timmermans er veel aandacht voor gevraagd en ik heb dat in Moskou gedaan toen ik daar was en ook bij de bijeenkomst die het COC aan het begin van de Olympische Spelen heeft georganiseerd", aldus Bussemaker.

Edith Schippers

Ook het werk van minister Edith Schippers (Sport) acht Bussemaker van belang. Schippers woonde begin vorige week in Sotsji een debat van NOC*NSF bij over mensenrechten en sport. Tevens gaat Schippers naar de Open Games georganiseerd door de Russische LGBT Sport Federation eind februari in Moskou.

"Op die manieren proberen wij aandacht te vragen voor wat onze zorg was, is en blijft, namelijk de positie van homorechten in Rusland", stelt Bussemaker. 

Subsidie

Na de Spelen zal het COC een belangrijke rol gaan spelen in de verdergaande discussie. "Ik heb subsidie beschikbaar gesteld aan mensenrechtenorganisaties in oost-Europa zodat zij kunnen samenwerken met het COC en van het COC kunnen leren", zegt Bussemaker. 

Volgens Bussemaker geeft contact met deze organisaties, "die weten van de hoed en de rand", een beeld van wat Nederland voor de homogemeenschap in Rusland kan betekenen.

"We kunnen bij hen navragen waar zij behoefte aan hebben, wat we daar kunnen doen. Dat kunnen we dan verder aankaarten. Dat doen we in Europees verband en dat doen we in internationaal verband. Die discussie blijven we echt voeren", aldus Bussemaker.

Lees ook: 'Nog stappen te zetten voor Nederland als sportland'

Bekijk hier de hele uitzending van NUtalk - Winterspelen

Bekijk alle video's vanuit Sotsji