Minister Ivo Opstelten (Justitie) gaat nog eens bekijken of zijn cijfers kloppen dat 80 procent van de Nederlandse wietteelt naar het buitenland verdwijnt.

Dat zei hij woensdag tijdens een debat in de Kamer over coffeeshopbeleid.

Opstelten noemde de exportcijfers als argument waarom regulering van wietteelt geen zin heeft. Een aantal partijen zeiden tijdens het debat dit percentage nader onderbouwd te willen zien.

Opstelten noemde het percentage van 80 procent tijdens het debat "spijkerhard", op basis van de analyses van zijn eigen experts, maar zegde toe deze nader te onderzoeken. Hij erkende wel dat de cijfers "aannames" zijn. "Omdat de teelt illegaal is zijn het geen feiten", aldus de minister.

Initiatieven

PvdA-Kamerlid Marith Rebel stelde tijdens het debat dat Opstelten de initiatieven van burgemeesters, om te experimenten met gereguleerde wietteelt, niet zomaar van tafel mag vegen.

Onlangs reageerde de minister negatief op 25 initiatieven van coffeeshopgemeenten om te experimenten met de regulering van wietteelt.

Vervolgens kwamen de burgemeesters met een manifest dat inmiddels door 49 burgemeesters zou zijn ondertekend.

Faliekant tegen

Opstelten heeft zich altijd faliekant tegenstander getoond van de initiatieven en hij weet zich gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer.

Coalitiepartij PvdA stelt echter dat het het huidige coffeeshopbeleid "niet werkt". Samen met SP, D66 en GroenLinks vindt Rebel dat de initiatieven "een duidelijk gehoor verdienen" of een "onderbouwde afwijzing".

De partijen willen de wietteelt reguleren, omdat dit de criminaliteit beter beheersbaar zou maken en er betere controle zou zijn op de gezondheidsaspecten.

"Ik heb zelden een minister zo minachtend zien omgaan met het lokale gezag. Hij scheert alle plannen over één kam en van tafel", aldus D66-Kamerlid Magda Berndsen.

Verfoeilijk

Onder andere de ChristenUnie en het onafhankelijke Kamerlid Louis Bontes zijn net als Opstelten fel tegen regulering van de teelt.

"Nederland wordt een 'narcostaat', dat is slecht voor het aanzien", aldus Bontes. Zijn ChristenUnie-collega Gert Jan Segers: "We moeten stapje voor stapje het kwaad indammen, net zoals we deden met alcohol en roken", stelt hij.

Tussen Rebel en haar coalitiegenoot Ard van der Steur (VVD) werd het even onvriendelijk toen de PvdA'er er op wees dat ook VVD-burgemeesters het manifest hadden getekend.

"Die suggestie is staatsrechtelijk onjuist en verfoeilijk", aldus Van der Steur. "Een burgemeester is benoemd door de koning en staat boven de partijen en heeft te luisteren naar de gemeenteraad."

Van Rijn

D66, SP en GroenLinks zochten in het debat hun toevlucht tot PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid), eveneens bij het debat aanwezig. "Ik wil van de staatssecretaris horen of die plannen van de gemeenten inderdaad in de prullenbak horen, zoals Opstelten wil", aldus SP-Kamerlid Nine Kooiman.