De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zet voogden van alleenstaande minderjarige asielzoekers onder druk om vertrouwelijke informatie te geven, zodat het kind kan worden uitgezet.

Dat schrijft de internationale kinderrechtenorganisatie Defence for Children in een rapport, meldt Trouw woensdag.

Volgens de voogden zou het belang van het kind niet vooropstaan tijdens de procedures en moet het strenge asielbeleid nieuwkomers afschrikken. Bovendien zou het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties ondergeschikt zijn gemaakt aan het asielbeleid.

Nederland zou volgens het rapport ook tekortschieten in de extra hulp aan bijzonder kwetsbare kinderen.

Campussen

Ook beschrijft het rapport de positie van de oudere alleenstaande asielzoeker, die op grote campussen het slachtoffer dreigt te worden van mensenhandel en prostitutie.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie erkent de kritiek niet. Volgens hem worden kinderrechten binnen het Nederlandse vreemdelingenbeleid "vanzelfsprekend' gerespecteerd, schrijft de krant.

Teeven gaat wel de situatie op de grote campussen onderzoeken en onderzoeken hoe de opvang op die plekken gestopt kan worden. Teeven oppert een nieuw opvangmodel waarbij "het belang van het kind en het bieden van een kwalitatieve en veilige omgeving vooropstaan".