De ministers van Financiën van de EU hebben dinsdag de Europese begroting van 2012 goedgekeurd ondanks aangekondigde tegenstemmen van Nederland, Groot-Brittannië en Zweden. 

Eurocommissaris Algirdas Šemeta (belastingen) zegt in een verklaring blij te zijn met het groen licht van de ministers.

Hij benadrukt niettemin dat lidstaten Europese subsidies beter moeten besteden. Šemeta verwacht dat boetes, beloningen en eenvoudiger regels het aantal onrechtmatige EU-uitgaven de komende jaren zullen verminderen.

Nederland, Groot-Brittannië en Zweden hadden aangegeven tegen te stemmen omdat de Europese Rekenkamer opnieuw niet tevreden was over de begroting.

Negatief oordeel

Het was de negentiende keer op rij dat het orgaan een negatief oordeel uitsprak over de rechtmatigheid van de Europese uitgaven. In 2012 had 4,8 procent van de Europese uitgaven niet uitbetaald mogen worden.

De Europese Rekenkamer wil meer inzicht in de bestedingen van Europees geld door de lidstaten. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil dat de Europese Rekenkamer de foutenpercentages per land openbaar maakt. Dat zou meer discussie moeten losmaken over de controle op de besteding van Europees geld.