In de onderhandelingen over de tweede pijler van de bankenunie, de afwikkeling van banken en de stroppenpot daarvoor, zijn maandagavond flinke stappen gezet.

Dat zei Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem dinsdag tijdens een persconferentie na afloop van een bijeenkomst van de ministers van financiën van de landen van de Europese Unie.

Volgens Dijsselbloem was de bijeenkomst over het zogeheten Single Resolution Mechanism 'constructief' en is men nu dichter bij een overeenkomst. Hij verwacht tijdens de volgende ingelaste vergadering, waarschijnlijk op 10 maart, nog verder te komen.

Iedereen is er volgens de voorzitter op 'gebrand' eind maart de bankenunie helemaal te hebben opgetuigd.

Kritisch

Tijdens de aparte bijeenkomst maandag spraken de Europese ministers van financiën met vertegenwoordigers van het Europees Parlement. Het parlement is tot nu toe erg kritisch over het akkoord dat de Europese landen in december over de tweede pijler sloten.

Zo vindt het parlement de opzet, waarin de raad verantwoordelijk is, te log. Ook wordt de stroppenpot volgens het parlement niet snel genoeg gevuld, en is het ook niet te spreken dat het in eerste instantie volgens nationale compartimenten gaat.

De regeringsleiders en het parlement gingen maandag redelijk op de details in. Volgens Dijsselbloem is gesproken over de vraag of banken flexibel moeten kunnen worden afgewikkeld of niet. Ook is besproken hoe tussen de nationale compartimenten geleend kan worden en hoe het gaat als landen later instappen of juist uit de bankenunie stappen.

Banken

Ook is gesproken over hoe banken zelf een stootkussen moeten maken via het uitgeven van aandelen en obligaties, de zogenoemde bail-in, en in hoeverre dit een voorwaarde is voor deelname. Tot slot werd de financiering besproken van reddingen van banken die actief zijn over de grens.

De onderhandelaar namen het Europees Parlement, Corien Wortmann van het CDA, twitterde maandagavond dat 'er nog geen witte rook is'. Volgens haar kan het parlement alleen akkoord gaan als de minister 'significante stappen' maken. Dijsselbloem gaf eind januari al aan dat de lidstaten daartoe bereid zijn.

Wat is een bankenunie?