Minister Edith Schippers heeft niet de illusie dat ze met haar bezoek aan de Olympische Spelen in Sotsji echt invloed kan uitoefenen op het politieke beleid in Rusland.

Dat zegt ze dinsdag in een interview met NU.nl.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is drie dagen bij de Winterspelen en woonde dinsdag een debat van NOC*NSF bij over mensenrechten en sport.

Schippers levert net als premier Mark Rutte, die aan het begin van de Spelen twee dagen in Sotsji was, forse kritiek op de landen die thuisblijven. Het blijft volgens haar echter onduidelijk of Rusland wel luistert naar landen die er wel zijn.

"We moeten als Nederland niet denken dat we de wereld gaan veranderen. Het kabinet heeft ervoor gekozen dat we de dialoog moeten blijven aangaan", aldus Schippers.

Bekijk een deel van het interview:

Niet aanspreken

Onder meer Europese landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk sturen geen staatshoofd naar Rusland, mede door de homorechten in het land.

De minister is niet van plan andere landen daadwerkelijk aan te spreken op hun afwezigheid in Rusland. "Iedereen maakt zijn eigen afweging. Ik ben er niet om andere landen de maat te nemen."

"Je moet niet denken dat je als Nederland de wereld van vandaag op morgen kunt veranderen, maar je kunt er wel internationaal voor strijden. Dat is wat we doen."

Brief

Het enige initiatief dat wel internationaal is genomen, was het sturen van een door meerdere sportministers ondertekende brief naar het Internationaal Olympisch Comité over de toewijzing van de Spelen. Bij dat proces, zeven jaar voordat de desbetreffende Spelen plaatsvinden, zou rekening gehouden moeten worden met de mensenrechten.

"Ik ben daar heel erg blij mee. Dat is een statement en betekent dat 23 landen het daar daadwerkelijk met elkaar over eens zijn en daarop actie willen ondernemen. Een heleboel dingen moet je toch op Europees niveau een stap verder proberen te krijgen."

Schippers maakt zich ook druk over de situatie in Rusland na de Spelen. Ze bezoekt eind deze maand de Russian Open Games in Moskou, die wordt georganiseerd voor de LGBT-gemeenschap (lesbian, gay, bisexual, transgender) in Rusland.

"Daar spreek ik ook heel veel organisaties. Ik ben daar niet om even een snel PR-stuntje uit te halen zodat die mensen daar weer last van hebben als ik weer weg ben. Met mijn aanwezigheid daar kan ik ook iets bereiken."

Bekijk alle video's vanuit Sotsji