Voor de gemeenteraadsverkiezingen in de grote steden heeft de PvdA dit weekeinde haar pijlen gericht op VVD en D66. 

Partijleider Diederik Samsom zei zondag na afloop van het congres dat het centrum van Amsterdam alleen nog voor mensen met geld is als VVD en D66 hun zin krijgen.

D66-leider Alexander Pechtold zei vorige week een einde te willen maken aan de heerschappij van de PvdA in de hoofdstad, maar Samsom verwacht daar wel de grootste partij te blijven.

Volgens de peiling van Maurice de Hond van zondag zijn regeringspartijen VVD en PvdA nu even groot als de PVV, maar vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en Samsom lagen daar zondag niet wakker van. ''Ik laat me niet afleiden door opiniepeilingen. Wij zijn met de langere termijn bezig", zei Asscher.

Samsom wees erop dat veel kiezers nog niet weten wat ze gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart en dat een landelijke peiling niet alles hoeft te zeggen over lokale verkiezingen.

Samenwerking

Hij stelde dat zijn partij binnen het kabinet en in samenwerking met oppositiepartijen veel tot stand heeft gebracht, maar dat het nog even kan duren voordat de mensen daar de vruchten van kunnen plukken. ''Het botst onderling wel eens", zei Samsom, maar hij wil doorgaan met samenwerken.

Afgelopen week wond de PvdA-leider zich op over een motie van wantrouwen van D66 tegen PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), maar dat is uitgepraat, zei hij zondag.

Het PvdA-congres stelde ook het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst voor de verkiezingen voor het Europees Parlement van 22 mei vast. Lijsttrekker Paul Tang trok van leer tegen ''de dagdromers van D66 en de doemdenkers van SP en PVV" als het gaat om Europa.

Vuurwerkoverlast

Het congres sprak zich tegen de zin van het PvdA-partijbestuur ook nog uit voor het terugdringen van vuurwerkoverlast door het afbouwen van consumentenvuurwerk en het organiseren van vuurwerkshows door de gemeente tijdens de jaarwisseling. Samsom zei dat hij zich daar in kon vinden.