Als nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden, zouden de VVD en de PvdA samen evenveel zetels behalen als de PVV.

Dat blijkt uit de nieuwste peiling van het onderzoeksbureau Peil.nl van Maurice de Hond.

De VVD verliest ten opzichte van vorige week een zetel en zou nu uitkomen op achttien zetels. De PvdA blijft net als vorige week staan op twaalf zetels.

De coalitiepartijen hebben zodoende samen evenveel zetels als de PVV in de peiling. De partij van Geert Wilders boekt een zetel winst ten opzichte van vorige week en komt uit op dertig in totaal. Dat zijn er vijftien meer dan de PVV er nu heeft in de Tweede Kamer.

De VVD en PvdA moeten los van elkaar ook de SP (24), D66 (21) en het CDA (19) voor zich dulden in de tussenstand.

Verkiezingen

Volgens Maurice de Hond koerst Nederland af op de gemeenteraadsverkiezingen met de laagste opkomst ooit. Daarnaast zouden de PvdA, VVD en het CDA de laagste score ooit halen en lokale partijen juist de hoogste.

De opiniepeiler vroeg de geënquêteerden ook of zij vinden dat minister Ronald Plasterk had moeten aftreden na het debat over het verzamelen van data van telefoongesprekken. Liefst 58 procent van de kiezers had de minister liever zien vertrekken, zo blijkt.