De Amsterdamse PvdA-wethouder Pieter Hilhorst, lijsttrekker van zijn partij voor de gemeenteraadsverkiezingen, is tegen het wetsvoorstel van het kabinet van VVD en PvdA om illegaliteit strafbaar te stellen.

 ''Ik vind het uiteindelijk een symboolmaatregel die weinig werkt'', zei hij zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

Hij ziet liever dat illegaliteit niet strafbaar wordt gesteld, maar begrijpt tegelijkertijd dat er soms een compromis over iets wordt gesloten. Hilhorst wees erop dat er in Amsterdam in de praktijk weinig zal veranderen als de wet er zou komen.

Volgens hem heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) al gezegd ''dat we niet actief op zoek gaan naar mensen die geen papieren hebben''. Hilhorst vindt wel dat iemand die een misdaad heeft begaan en geen verblijfsvergunning blijkt te hebben, het land moet verlaten.

Gevoelig

In de PvdA ligt het plan gevoelig. Prominenten als Job Cohen (oud-partijleider), Van der Laan en Jan Pronk en onder meer de PvdA-afdelingen in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht steunden eerder een petitie tegen het voorstel.

De PvdA stelde vorig jaar een werkgroep in die onderzocht of strafbaarstelling van illegaliteit niet in strijd is met de afspraak om mensenhandel te bestrijden.

De onderzoekers concludeerden dat de maatregel de bestrijding van mensenhandel kan belemmeren. Ook stelde de werkgroep dat het wetsvoorstel menselijker kan worden, zonder dat het regeerakkoord met de VVD daarvoor hoeft te worden opengebroken.