Alle Europese lidstaten moeten hun werkloosheidspercentage beperken tot maximaal vijf procent.

Dat zal in het verkiezingsprogramma van de PvdA worden opgenomen, zo laat PvdA-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Paul Tang weten aan NU.nl.

De partij wil dat de norm net zo dwingend wordt opgelegd aan de lidstaten als de begrotingsnorm van 3 procent. In Nederland ligt de werkloosheid momenteel op 8,5 procent.

"Wat mij betreft gaat het om een inspanningsverplichting en niet om een rigide norm, net als de begrotingsnorm", aldus Tang.

Congres

Zaterdag en zondag wordt op het PvdA-congres in Breda het verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen op 22 mei definitief vastgesteld.

De norm komt voort uit een rapport van PvdA-coryfee Ad Melkert. De oud-partijleider kwam eind vorig jaar met een reeks voorstellen voor een linkse oplossing uit de crisis.

Als kandidaat-lijsttrekker omarmde Tang destijds het voorstel, al hield hij het aanvankelijk op een norm van 7 procent. In de Tweede Kamer twijfelde financieel woordvoerder Henk Nijboer aanvankelijk of een dergelijke norm wel effectief was. 

Eenzijdige focus

"De afgelopen jaren ging het te eenzijdig over het terugdringen van het begrotingstekort", aldus Tang.

"We willen een dubbele opdracht: niet de rekening doorschuiven naar toekomstige generaties, maar ook voorkomen dat mensen lang aan de kant staan."

Tang wil dat de 3 procentsnorm voor de begroting en de 5 procentsnorm voor de werkloosheid daarom met elkaar gaan communiceren, zodat de begroting niet op orde wordt gebracht met maatregelen die de werkloosheid versterken.

Hij denkt daarbij aan banenplannen en structurele hervormingen, al erkent hij dat ook deze geld kosten. Wat hem betreft gaat de Eurocommissaris die de begrotingen beoordeelt, Olli Rehn, de handhaving van de werkloosheidsnorm controleren.