Premier Mark Rutte heeft begrip voor de irritatie van PvdA-leider Diederik Samsom over de motie van wantrouwen door D66 jegens PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).

Dat zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. 

"Ook mijn opvatting is dat Ronald Plasterk en Jeanine Hennis (minister van Defensie, red.) de Kamer goed hebben geïnformeerd", aldus de premier.

Afgelopen dinsdag stond de positie van Plasterk in een urenlang debat onder druk, nadat een deel van de oppositie vond dat hij de Kamer niet goed had geïnformeerd in de afluisterzaak NSA.

Na afloop reageerde Samsom onthutst over de motie. Hij vond het "volstrekt onbegrijpelijk" dat D66-leider Alexander Pechtold de motie indiende.

De premier wilde niet zeggen of hij zelf boos was over de motie van wantrouwen. Hij liet weten het optreden van Plasterk in het debat "overtuigend" te vinden.

Volgens Rutte is de samenwerking tussen de coalitie en begrotingspartijen D66, ChristenUnie en SGP niet geschaad door de zaak. "Het zijn allemaal voortreffelijke politici, die passioneel debatteren, die kunnen een stootje hebben", aldus Rutte.

Afgelopen dagen zou er contact zijn geweest tussen Pechtold en Samsom om de kou uit de lucht te halen.

Bekijk beelden van de wekelijkse persconferentie: