Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wijst nieuwe kritiek van D66 op zijn functioneren van de hand. 

D66 vindt dat Plasterk een rapport over het slecht functioneren van de Rijksvertegenwoordiger op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, Wilbert Stolte, zonder iets te doen maanden heeft laten liggen.

Volgens Plasterk handelt hij geheel volgens afspraken met de Kamer om het rapport in april te sturen. Dat D66, na het spionagedebat opnieuw boos op hem is, laat hij van zich afglijden.

''Pluk een roos, zet hem op je hoed dan ben je morgen weer goed. Dit is echt gewoon afgesproken met de Tweede Kamer", aldus Plasterk.

Plasterk zei dat hij Stolte eerder had uitgenodigd voor een gesprek na berichten over diens functioneren en bestuurlijke onrust op Bonaire.

Wrevel

''Het resultaat daarvan is dat hij besloot drie jaar eerder te vertrekken. Toen kwam het rapport dat bevestigde dat ik hem terecht had uitgenodigd, maar ik had daar afspraken over met de Kamer en ook met de eilanden, om het in samenhang met een ander rapport naar de Kamer te sturen en ik hou me aan die afspraak.''

Ook premier Mark Rutte verwees in zijn persconferentie na de wekelijkse ministeraad naar afspraken tussen Plasterk en de Tweede Kamer om het rapport pas in samenhang met een ander rapport in april te openbaren.

Plasterk wilde niet ingaan op de wrevel die tussen PvdA-leider Diederik Samsom en D66-leider Alexander Pechtold na het spionagedebat is ontstaan. ''Ik hou het oog op de bal, ben hard aan het werk.''