Een meerderheid van de Nederlanders vindt het een slechte zaak dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) niet is opgestapt. Een derde steunt zijn beslissing om aan te blijven wel. 

Dat blijkt woensdag uit een peiling van het tv-programma Eenvandaag. Plasterk overleefde dinsdag een motie van wantrouwen vanwege zijn optreden in de afluisteraffaire.

Zo'n 58 procent van de 5.600 stemmers zei 'ja' op de vraag of Plasterk niet beter had kunnen opstappen. Daarnaast vindt 84 procent van de stemmers dat Plasterk niet zomaar had moeten zeggen dat de Amerikaanse geheime dienst 1,8 miljoen metadata had verzameld, terwijl hij destijds niet zeker wist of dat zo was. Van zijn achterban, de PvdA-stemmers, vindt 61 procent dat hij daarmee fout zat.

Ook is het vertrouwen in de minister gedaald. Bij de start van het kabinet in 2012 had 52 procent van de panelleden vertrouwen in Plasterk als minister. Nu is dit gedaald tot 22 procent. In het kabinet als geheel heeft slechts achttien procent van de deelnemers vertrouwen.

Reconstructie: Rel rond Plasterk | Vijf vragen over de geheime diensten